Maysan Alışveriş Merkezi ve Ofis Binası Kompleksi, Irak

2011

Tasarım Ekibi     : İlhan Selim Kural, Seda Yıldız
İşveren               : Kürk İnşaat Ltd. Şti.
Adres                 : Maysan, Güney Irak
Proje Tarihi        : 2011
İnşaat Alanı        : 47,912 m2


Maysan AVM ve Ofis Kompleksi, kuzey-güney aksında uzanan, doğudan Dijlah Caddesi ile sınırlanmış, kısmen üç katlı yatay bir alışveriş bloku, kuzeyde yer alan 19 katlı bir ofis bloku ve bunların arasında kalan bir kentsel meydandan oluşur.  AVM’ye 3  noktadan girilmekte, kuzeydeki meydanda yer alan ana giriş, aynı zamanda doğu-batı aksında yer alan kentsel dönüşüm alanı ile ana caddeyi de bağlayan yaya yoluna açılmaktadır.
AVM yapısı, iklimsel veriler nedeni ile yarı kapalı tasarlanan bir bir alışveriş sokağı ve sonunda yer alan bir kapalı “pazar yeri” teması üzerine kuruludur.  “Pazar Yeri” teması günümüzde pek çok AVM’de başarı ile uygulanmış ve giderek daha popüler olan bir fikirdir.


Maysan AVM’de dükkanlar, yerel gereksinimler nedeni ile değişik büyüklüklerde planlanmıştır.  Bu nedenle yapıda alış veriş cinsine göre bir bölgelemeye gidilmiş ve en üst kat tümüyle sinemalara ve yemek yerlerine (Food Court) ayrılmıştır.  Bu kat kısmen kapalı, iklimlendirilmiş mekanlar olarak ele alınmıştır.  Yemek yerleri batıda yer alan yeni gelişim alanlarına ve nehire yönlendirilmiştir. Teras alanı güneşin radyasyon etkisini azaltmak ve görselliğini zenginleştirmek amacı ile yeşillendirilmiştir.


Maysan Ofis Kulesi, 19 katlı, çift cidarli bir yapı olarak ele alınmıştır. İkinci çeperi oluşturan aluminyum/çelik güneş kırıcı sistemi, yapının güneşten korunmasını sağlamakta ve iç mekanın daha serin olmasını sağlayarak, enerji tasarrufuna katkıda bulunmaktadır. Yapının kuzeye bakan cephesinde her iki katta bir tasarlanan atriumlar, hem ofis katlarının sosyal mekanlarını oluşturmakta, hem de iç yeşil mekanlar olarak mikro klima yaratılmasına katkıda bulunmaktadır.


Ofis binası ve AVM arasında yer alan Maysan Meydanı, hem batıdaki yeni gelişme bölgesi ile Dijlah Caddesi arasındaki yaya bağlantısını sağlayacak, hem de kentin sosyal dış mekan gereksinimini karşılayacak canlı bir yaya meydanı olarak tasarlanmıştır.