ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü III. Etap Yurtları Davetli Yarışması, 
20

İşlevler                         : Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu
Mimarlar                      : İlhan Kural

Yardımcı Mimar           : Tuğba Özbay, Seda Yıldız
Toplam İnşaat Alanı    : 13.568 m2
Statü                            : Proje
Tarih                            : 2007
İşveren                        : ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Yönetimi

 

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu I. ve II. Yurtlarına ilaveten inşa edilecek olan III. Yurtlar Kompleksi’nin tasarımında kampusun mevcut alçak katlı ve yayvan dokusunu zedelememesine ve arazinin eğimine uyum gösteren bir yerleşme oluşturmasına öncelikle özen gösterilmiştir.

 

Projemizde önerilen avlulu yurt şeması bir “archetype” den üretilmiştir. Ortada avlu oluşu, tüm odaların denize ve ovaya bakamayacağı varsayımından hareketle, bir kısım odaların peyzajı düzenlenmiş, sakin, huzurlu ve bakımlı bir iç bahçeye bakmalarını sağlamakta ve dışarı karşı daha mahrem bir ortam yaratmaktadır. Monoton, uzun ve ışıksız koridorlar yerine daha kısa yürüyüş mesafeleri ve avluya bakan cam yüzeyleri içeren dolaşım alanlarının varlığı, ışık ve manzara olanakları sunan çok daha keyifli bir kat ortamını oluşturmaktadır.  Ayrıca avlulu şema, özellikle ortak alanların olduğu katlarda mekansal farklılıklar ve varyasyonlara imkan tanımakta ve bu çeşitlilik bir nevi mekansal zenginliği de beraberinde getirmektedir.

 

Yatak odaları mümkün olduğu kadar ön-arka yüzeylere ve iç avluya bakan yüzeylere yerleştirilmiş, diğer bloklara bakan yan cephelerde ise servis hacimleri ve ortak kat alanları (bazı 2 yataklı odalar hariç) yer almıştır.