Kayseri Erciyes Üniversitesi Kongre Merkezi

2015

 

Mimari                                 : Aytek İtez, İlhan Kural, Neşe İtez, Veli Kural

İç Mimari                             : Aytek İtez, İlhan Kural, Neşe İtez, Veli Kural

Akustik Danışman               : Dr. Arzu Gönenç Sorguç, ODTÜ

Toplam Alan                        : 30,000 m2

Statü                                   : 2015'te inşşatın başlaması öngörülüyor.

Tarih                                    :  2015

İşveren                                : Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü

 

 

Kayseri Erciyes Üniversitesi Kongre Merkezi’nin daha önceden projesi başka bir mimarlık ve mühendislik gurubu tarafından hazırlanmış ve hatta yapının betonarme karkası da (çatı hariç) tamamlanmıştı.  Ancak Rektörlük, projede değişiklik yapılmasına, otel olarak kullanılacak kısmın genişletilerek oda ilave edilmesine, büyük kongre salonunun 1300 kişi olan seyirci kapasitesinin arttırılmasına, yapının caddeye bakan tarafına bir kat ilave edilmesine karar vermiş, bu nedenle de yeni bir ihale ile projenin ciddi anlamda revize edilmesine gerek duyulmuştur.

 

Kongre Merkezinin reviyon uygulama projesi 3 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanmış, yeni ilave otel odaları ve kat ilavesi yapılmış, büyük salonun ve tüm küçük konferans ve seminer salonlarının iç mimarisi ve dekorasyonu hazırlanmış, özellikle büyük kongre salonunun akustik hesaplamaları ve modellemelerle tasarımı dikkat ve titizlikle ele alınmıştır. Bu arada salonun 1300 kişilik kapasitesi, yeni bir balkon katı ilavesi ile 1615 kişiye çıkarılmıştır.

 

Büyük salonun sadece kongre amaçlı değil, aynı zamanda müzik ve diğer sahne sanatları açısından da uygun bir akustiğe kavuşması gerektiği idare tarafından da kabul edilmiştir.  Mevcut salonun şekli planda değiştirilemeyeceği için kesitte asma tavanla oynanmış, emici ve yansıtıcı malzemelerin seçiminde ve yerleştirilmesinde akustik danışmanı ile tam bir uyum içerisinde, olabilecek en iyi akustik neticeler elde edilmiştir. Bu amaçla salonun tavanı da gerektiği kadar yükseltilmiş, asma tavan ve kedi yolları da tasarıma ilave edilmiştir.

 

Büyük salonun çatısının uzay kafes ile geçilmesinin en optimum çözüm olduğu kabul edilmiş ve eski projeye göre alçakta kalan beton perde duvarlarla kolonlar, önce güçlendirilmiş, sonra da  çelik taşıyıcı elemanlarla yükseltilmiştir.

 

Çatının kenetli çinko ile kaplanması, cephelerde ise geniş ebatlarda seramik levhaların kullanılması uygun bulunmuştur.  Büyük salonda duvarlarda  akçaağaç kaplamalı dekoratif ve akustik paneller, traverten kaplama ve boyalı alçı paneller; yerde açık meşe parke ve tavanda da yine akçaağaç kaplamalı paneller ve boyalı alçı paneller tercih edilmiştir.  Küçük seminer ve konferans salonlarında yine akçaağaç kaplamalı modüler paneller kullanılmıştır.